Az úgy volt, hogy valamikor egy tavaszi reggelen megelégeltem. Megelégelhettem volna már sokkal korábban is, dehát a kényelem...Két éve vagyok bejáró dolgozó. Nem kell messzire utaznom, a kertvárosi lakóhelyemről a közeli megyeszékhelyre járok dolgozni, az 25 kilométernyi távolság, kis fejszámolás után napi ötven kilométer autózás.

Autózás mondom, mert az a legkényelmesebb. Otthon a garázsban beülök a kocsiba, néhány kattintás a garázsajtó, másik a kapunyitó, és aztán go! Egy darabig gyönyörködöm a tájban, vagy elmélkedem a világ folyásán, néha rádiót hallgatok, miközben a kamasz elnyúlik a hátsó ülésen. A városban, a piros lámpáknál sminkelek (arra azért vigyázok, hogyha valami macsó ül a mellettem levő sávban, akkor ne nagyon pampillázzak, mert akkor azt gondolja, hogy hülye tyúk...)  

Nem nagyon néztem a kilométerórát eddig. De egy reggelen a szám átugrotta a 150 ezret. Hoppá, ez már nem tréfa! Akkor az már egy kissé használt autó, ugye? Mikor és miből veszek hamarosan újat, ha szétamortizálom? A másik eset az volt, amikor elértem a város szélét, és mivel nem olyan nagy városról van szó, hamarosan a belvárosban kellett volna lennem. De még további 35 percet pöfögtem és bűzölögtem el a gázolajamból, szívtam a szmogot és a fogam, és még el is késtünk, a fiam is, én is...

És a lámpáknál a városi felújítások miatt előbb két váltást kellett megvárnom, aztán már rendőrök irányítottak, hogy egyáltalán tovább tudjunk menni. 

Akkor döntöttem el: jó idő van, már csaknem szinte nyár. Az út mellett láttam elsuhanni a modern zónázó vonatokat hangtalanul és elegánsan. És még csak megelőzni se tudtam őket párhuzamosan haladva. A menetidejük állomástól-állomásig 16 perc! Jó, de a vasútállomás a város szélén van, a munkahelyem meg a történelmi belvárosban, és a fiam gimnáziuma is ugyanott. Mi az, ami könnyen és gyorsan áthidalja ezt a távolságot? Megszületett a megoldás: a fiamnak egy menő (drága) gördeszka, nekem meg egy összecsukható városi roller.

Ma reggel próbaút volt. És jelentem: működik. Frissít, jó kedvet csinál, gyors, tiszta és trendi...és ami fontos; emberi...